Благодарение на хората в отбраната  въоръжените ни сили са готови

...
Благодарение на хората в отбраната  въоръжените ни сили са готови
Коментари Харесай

Министър Атанас Запрянов: Силна българска отбрана е възможна само с хора, възпитани и изградени като истински лидери

Благодарение на хората в отбраната  въоръжените ни сили са подготвени да работят професионално и дейно за отбраната на територията на страната, да способстват за интернационалния мир и непоклатимост и да дават неотложна помощ при рецесии. Това съобщи министърът на защитата през днешния ден, 3 септември, на тържественото разкриване на новата академична 2024-2025 година във Военна академия „ Г.С. Раковски “.  По традиция той и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов произнесоха първите за годината университетски лекции пред командно-преподавателския състав и слушателите на Академията.

Министър Запрянов подчертава на провокациите, рисковете и заканите в променената среда на сигурност и очерта целите пред отбранителната политика.

„ Свидетели сме по какъв начин войната от ден на ден се отдалечава от схващанията, разбиранията и моралните полезности на демократичните страни. Наблюдаваме разширението ѝ в нови области и измерения: киберпространство, галактическо пространство и когнитивно измерение “, уточни той. Сред непосредствените закани за демократичните страни и полезности министърът на защитата уточни още тероризмът във всичките му проявления и повишаването на неконтролираната миграция.

„ В този подтекст нашият цивилизационен избор да бъдем част от свободния свят на най-проспериращите и мощни страни в света, обединени в Организацията на Северноатлантическия контракт и Европейския съюз, ще бъде защитаван и укрепван “, съобщи министър Запрянов. „ Именно по тази причина продължаваме ускорено да градим мощна българска защита в границите на НАТО и Европейски Съюз, която, от своя страна, е допустима единствено с хора, възпитани и построени като същински водачи. Затова те са главният приоритет и вниманието е фокусирано на първо време върху тях “, безапелационен беше министърът на защитата. По думите му, хората в защитата са най-важният съставен елемент на качествата, по тази причина във фокуса на напъните от една страна е решаването на казуса с високия % незаети вакантни места за военнослужещи, а от друга - използването на новаторски подходи за дейно ръководство на човешките запаси, за повишение на мотивацията на персоналния състав.

„ Днес вие имате шанса да станете част от действителна позитивна смяна във въоръжените ни сили още от идната година “, обърна се към офицерите, обучаеми във Военната академия, министър Запрянов. „ Първо, ще имате нови бойни машини, самолети и кораби. И не в някое ярко далечно бъдеще, а единствено след няколко месеца. В напреднала фаза са плановете за нова система за противовъздушна и противоракетна защита – IRIS-T, за трикоординатни радари и за бреговите противокорабни ракетни комплекси. Второ, с новата техника и добитите тук познания ще продължите напред и нагоре като военни водачи от нов вид – способни, уверени и сполучливи. Трето, за вашия труд ще получавате заплати, изчислявани по нова база, обвързана със междинната работна заплата по данни от Националния статистически институт. Това ще обезпечи предвидимост, резистентност и чувство за сигурност у вас и у хората, които ръководите “, означи министърът на защитата и добави, че се работи интензивно за нов обществен пакет от ограничения в полза на хората в защитата.

Министър Запрянов посочи нуждата от съответно финансиране на защитата освен за решение на казуса с некомплекта, само че и за  ускорение на модернизацията и превъоръжаването, както и за повишение на равнището на подготовка и подготвеност на силите.

„ Твърдо продължаваме политиката за одобряването на страната ни като ефикасен съдружник в НАТО и член на Европейски Съюз “, уточни министър Запрянов и  акцентира на укрепването на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО по източния фланг, най-много в региона на Черно море. По думите му, в бъдеще приносът ни ще се ускорява, изключително що се отнася до построяването на съюзни структури и формирования на наша територия, развиването на военната подвижност и на качествата на страната-домакин.

„ Нашата задача е да помогнем на хората да осъзнаят в точния момент обективната действителност, че занапред нататък защитата ще заема все по-важно място и ще дава все по-съществен принос в гарантирането на сигурността на нацията “, съобщи министър Запрянов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР